24 Ωρες Μουσική που "ακούγεται" ΕΔΩ... http://radioarta.listen2myradio.com... E mail: radioarta101.5@gmail.com... ΤΗΛ. 2681400060 ΕΚΠΟΜΠΕΣ: ...10-11 πμ "Στον Τοίχο" με τον ΡΑΔΙΟλόγο (Γιάννη Λαζάρου) ...11-13 μμ "Ωρε γλέντια" με τον Θανάση Παπαθανασίου,...6-7 μμ "Λόγια του αέρα" με την Ολγα Τσιάφη Ράδιο Άρτα 101,5 ο δικός σου σταθμός!!!
13 Απριλίου 2011

Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση μισθών και συντάξεων και σε οριζόντιες περικοπές, αλλά θα γίνουν μόνο συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να είπε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης που θα περιέχονται στο μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, δεν θα προκαλούν φόβο και πανικό, αλλά θα δίνουν μια νέα δυναμική στη χώρα, ενώ εκτίμησε ότι η οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από τα τέλη του 2011 και τις αρχές του 2012.
Μεταξύ των στόχων του τριετούς προγράμματος (2012-2015) είναι η μείωση των δαπανών κατά 14 δισ. ευρώ και η αύξηση των εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 16 Μαΐου και θα ψηφισθεί στις αρχές Ιουνίου.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΤΕ σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το έλλειμμα του 2011 είναι ακριβώς όπως το είχε υπολογίσει η κυβέρνηση στο τρίμηνο, η υστέρηση εσόδων (1,3 δισ.) έχει να κάνει με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 που η ύφεση ήταν υψηλή (6,6%).
Επίσης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σήμερα η χώρα στην αγορά ομολόγων πήρε τρεις φορές παραπάνω από ότι ζητήσαμε με επιτόκιο 4,8%, (την προηγούμενη φορά το επιτόκιο ήταν 4,7%), ενώ πρόσθεσε ότι η Πορτογαλία πριν από λίγες μέρες δανείσθηκε με επιτόκιο 5,1%.
Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν θα αποσυρθεί, αλλά θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, αφού θα έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα, αποκλείονται κατ' αρχήν οι μικτοί χώροι εγκατάστασης των παιγνίων, με τα μηχανήματα να λειτουργούν κατ' αρχήν στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ στη συνέχεια θα εξετασθεί αν θα δοθούν άλλες άδειες και που.
Σε ότι αφορά τα καφενεία εκεί θα μπορούν να λειτουργήσουν μηχανήματα με «τεχνικά» παίγνια, δηλαδή θα αποκλείεται το παίγνιο με χρήματα (τζόγος).
Επίσης στην ερώτηση για το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα προηγηθεί η κατάρτιση και εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στην κεντρική διοίκηση και μετά θα εξετασθεί τι θα γίνει με τις ΔΕΚΟ.
Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί για τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην εξαμηνιαία σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ θα έχει και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.
Παρεμβάσεις βουλευτών
Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ήταν μία από τις πιο ήρεμες, ενώ χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστροφή της βουλευτού Τρικάλων Σούλας Μερεντίτη ότι κανείς δεν έχει διάθεση να ρίξει την κυβέρνηση ή να δημιουργήσει θέμα, για να λάβει την απάντηση του γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Έξαρχου, ότι δεν αμφισβητούνται οι προθέσεις κανενός βουλευτή.
Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις των βουλευτών στην συνεδρίαση του ΚΤΕ, ο Κώστας Σπηλιόπουλος (Αχαΐας) ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών επιστρέφουμε στο 2003, με την διαφορά ότι τότε είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ σήμερα η οικονομία είναι σε ύφεση.
Επίσης, ο κ. Σπηλιόπουλος θεωρεί ότι πρέπει η οικονομική πολιτική να ασκείται από ένα κέντρο (ένα υπουργείο), ενώ επισήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουν η εφαρμογή των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), χωρίς, όμως, χρηματοδότηση από το ΠΔΕ, η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου και προγράμματα τουριστικής κατοικίας.
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (Αιτωλοακαρνανίας) επισήμανε ότι το πρόγραμμα (μεσοπρόθεσμο) πρέπει να ακουμπά στις ανάγκες της κοινωνίας και ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, καθώς μέχρι τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην ανικανότητα του μηχανισμού.
Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι την Πέμπτη που θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τις τράπεζες, θα ζητήσει στοιχεία για το πόσα χρήματα θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.
Διευκρινίσεις και αποτίμηση για την μέχρι τώρα εφαρμογή των μέτρων ζήτησε, τέλος, από την πλευρά του ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης (Μαγνησίας).