24 Ωρες Μουσική που "ακούγεται" ΕΔΩ... http://radioarta.listen2myradio.com... E mail: radioarta101.5@gmail.com... ΤΗΛ. 2681400060 ΕΚΠΟΜΠΕΣ: ...10-11 πμ "Στον Τοίχο" με τον ΡΑΔΙΟλόγο (Γιάννη Λαζάρου) ...11-13 μμ "Ωρε γλέντια" με τον Θανάση Παπαθανασίου,...6-7 μμ "Λόγια του αέρα" με την Ολγα Τσιάφη Ράδιο Άρτα 101,5 ο δικός σου σταθμός!!!
2 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ

«Πόλεμος» Wikileaks - Guardian

Δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας δημοσίευσε σε βιβλίο το κλειδί αποκρυπτογράφησης των αρχείων. Στο φως ονόματα αξιωματούχων, πηγών και ευαίσθητες πληροφορίες. Ακυρώθηκε δουλειά μηνών του Wiκileaks που είχε "φιλτράρει" 100.000 τηλεγραφήματα

Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ. Το μέλλον της ιστοσελίδας είναι πλέον στον αέρα μετά την ανεξέλεγκτη διαρροή απόρρητων αρχείων
Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ. Το μέλλον της ιστοσελίδας είναι πλέον στον αέρα μετά την ανεξέλεγκτη διαρροή απόρρητων αρχείων
Στον "αέρα" βρίσκεται το μέλλον του Wikileaks, ενώ μια άνευ προηγουμένου κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ιστότοπο και την εφημερίδα "Guardian" που αλληλοκατηγορούνται για την ενεξέλεγξτη διαρροή απόρρητων αρχείων με ονόματα αξιωματούχων και ευαίσθητα στοιχεία που θα έπρεπε να είχαν αφαιρεθεί.
Μάλιστα, αντιδρώντας στο "φιάσκο", όπως πολλοί το χαρακτηρίζουν, την περασμένη Τρίτη ομάδα χάκερ επιτέθηκε στον ιστότοπο, ο οποίος κατέρρευσε την ίδια μέρα, λειτουργούσε ωστόσο κανονικά την επομένη.
Ολα ξεκίνησαν όταν ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας, Ουίλιαμ Λέι, δημοσίευσε σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο το κλειδί αποκρυπτογράφησης των αρχείων του Wikileaks. Αυτό το είχε αποκτήσει, αναφέρει, όπως και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι μεγάλων ΜΜΕ, από τον ιδρυτή Τζούλιαν Ασάντζ, ώστε να έχει πρόσβαση στον φάκελο των αρχείων και να μπορεί να τα δημοσιεύσει.
Ο κωδικός αυτός, ο οποίος σύμφωνα με τον Λέι, επρόκειτο να απενεργοποιηθεί εντός λίγων ωρών, τελικά λειτουργούσε κανονικά, με αποτέλεσμα ο φάκελος με τα απόρρητα τηλεγραφήματα να είναι πλήρως προσβάσιμος και μάλιστα στην αρχική του μορφή. Τι σημαίνει αυτό; Ολα τα ονόματα των αξιωματούχων και οι ευαίσθητες πληροφορίες που θα έπρεπε να έχουν αφαιρεθεί για την προστασία των εμπλεκόμενων και των πηγών του Wikileaks βγήκαν στη "φόρα", ακυρώνοντας δουλειά μηνών του ιστοτόπου που επεξεργάστηκε 100.000 τηλεγραφήματα.
Ανωνυμία των πηγών
Εφόσον μάλιστα το Wikileaks δεσμευόταν να εξασφαλίσει την ανωνυμία των πηγών του, οι εν λόγω διαρροές αποτελούν ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του ιστοτόπου και στην αποδοχή του από τη διεθνή κοινή γνώμη.
Πάντως οι αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν ανάμεσα στον ιστότοπο και στην "Guardian", με τον πρώτο να δημοσιεύει ένα πολυσέλιδο κατηγορητήριο εναντίον της και την εφημερίδα να απαντά ότι ήταν ευθύνη του Wikileaks να απενεργοποιήσει τον κωδικό. Δημοσιογράφος της εφημερίδας εκτίμησε ότι ενδεχομένως αρχικά να απενεργοποιήθηκε και στη συνέχεια να "ανακυκλώθηκε", ενώ η γερμανική "Spiegel" υποστηρίζει ότι η διαρροή οφείλεται σε μια σειρά αδυναμιών και λαθών στη λειτουργία του ιστοτόπου.
Wikileaks προς κυβερνήσεις
Μη φέρεστε σαν... γουρούνια
"Αγαπητές κυβερνήσεις, εάν δεν θέλετε τα άπλυτά σας στη φόρα, τότε σταματήστε να συμπεριφέρεστε σαν γουρούνια. Απλό", ήταν η απάντηση (στο Twitter) του Wikileaks στην κριτική που δέχεται τις τελευταίες ημέρες από την αμερικανική κυβέρνηση για τη διαρροή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες, λίγο μετά το κατηγορητήριο του ιστοτόπου εναντίον του δημοσιογράφου της "Guardian", ότι το Wikileaks είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ για την επικείμενη δημοσίευση δεκάδων χιλιάδων νέων εγγράφων, αλλά αγνόησε τις εκκλήσεις για μη δημοσιοποίησή τους και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν "για άτομα και την εθνική ασφάλεια".