24 Ωρες Μουσική που "ακούγεται" ΕΔΩ... http://radioarta.listen2myradio.com... E mail: radioarta101.5@gmail.com... ΤΗΛ. 2681400060 ΕΚΠΟΜΠΕΣ: ...10-11 πμ "Στον Τοίχο" με τον ΡΑΔΙΟλόγο (Γιάννη Λαζάρου) ...11-13 μμ "Ωρε γλέντια" με τον Θανάση Παπαθανασίου,...6-7 μμ "Λόγια του αέρα" με την Ολγα Τσιάφη Ράδιο Άρτα 101,5 ο δικός σου σταθμός!!!
28 Σεπτεμβρίου 2011Γιατί ο δήμαρχος Γιάννης σέβεται(!) τον κυρ Βασίλη
Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗΠου να φανταζόταν ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θόδωρος Κολιοπάνος, που περί τον Μάη του 1998, είχε κάνει την φοβερή δήλωση: «Ε… όχι και ο Γέμος δήμαρχος στην Άρτα», ότι δέκα τρία χρόνια μετά, αυτό θα γινόταν πράξη (στην ουσία ο κυρ Βασίλης είναι δήμαρχος στον παλιό Δήμο Αρταίων, όχι γιατί αυτό το κατέκτησε, αλλά γιατί του το παραχώρησε ο δήμαρχος του διευρυμένου Δήμου, ο δήμαρχος Γιάννης) και θα το έβλεπε και δεν θα το πίστευε…
Η περιπλάνηση του κυρ Βασίλη, που σήμερα είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας του Δήμου Αρταίων, στην αυτοδιοίκηση αρχίζει από εκείνη την εποχή. Την εποχή της πλήρους ασυδοσίας του ΠΑΣΟΚ, όπου ο καθένας με φόντο το κράτος, μπορούσε να κάνει ότι θέλει και να πετυχαίνει ότι θέλει.
Τότε λοιπόν η κομματική ηγεσία του κινήματος, προκειμένου να βρει το «αντίπαλον δέος» του τότε πανίσχυρου δημάρχου Κώστα Βάγια, διενήργησε προκριματικές εκλογές. Υποψήφιοι ήταν ο κυρ Βασίλης, που τότε υπηρετούσε στην Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ και οι εκπαιδευόμενες κομμώτριες ήταν αναγκαστικά και μέλη του ΠΑΣΟΚ. Ήταν επίσης ο νυν δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης και ο φαρμακοποιός Κώστας Τζαχρήστας, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τον πρώτο να στηρίζεται ανοιχτά απ’ τον τότε υφυπουργό Θόδωρο Κολιοπάνο. Επίσης υποψήφιος ήταν ο επιχειρηματίας Γιάννης Θεοδώρου.
Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών, στα γραφεία της ΝΕ που ήταν τότε στην οδό Σπ. Λάμπρου 2, ο κυρ Βασίλης, με την πλήρη συμπαράσταση όλων των εκπαιδευόμενων κομμωτριών, κυριολεκτικά σάρωσε! Δευτεροτρίτοι οι Παπαλέξης και Τζαχρήστας και ακολουθούσε ο Θεοδώρου.
Τότε λοιπόν «τα πήρε» ο Κολιοπάνος και είχα την τύχη να δημοσιεύσω πρώτος την δήλωσή του, που έλεγε: «Ε… όχι και ο Γέμος δήμαρχος στην Άρτα». Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες, το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία για την ακρίβεια, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και δίνει το χρίσμα στον φαρμακοποιό Κώστα Τζαχρήστα, ο οποίος όμως τα κρατάει λίγες ημέρες και ακολούθως το… επιστρέφει. Έγινε τότε μια νύξη στο νυν δήμαρχο Γιάννη, για να πάρει αυτός (τότε) το χρίσμα, αλλά ούτε που το… έπιασε στα χέρια του. «Να το πάρει ο επόμενος είπε»… Τότε το χρίσμα δόθηκε στον μηχανικό Γιάννη Θεοδώρου. Στις εκλογές του 1998, ο Κώστας Βάγιας, εξελέγη απ’ την πρώτη Κυριακή, αλλά απ’ όλη αυτή την διαδικασία, έμεινε κάτι…

Ο πανίσχυρος Γέμος!


Ο… ηγέτης των εκπαιδευόμενων κομμωτριών, είχε καταγραφεί ως η εσωκομματική δύναμη του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Όμως «τα είχε πάρει» απ’ την αδικία που είχε εξελιχτεί εις βάρος του, ωστόσο αποτελούσε την δύναμη.
Σ’ εκείνη την εποχή λοιπόν, πρέπει να αναζητήσουμε τον μεγάλο σεβασμό που δείχνει, ο νυν δήμαρχος Γιάννης, στον… ογκόλιθο της τοπικής πολιτικής σκηνής κυρ Βασίλη Γέμο, ο οποίος και με την ιδιότητα του προέδρου της τοπικής κοινότητας Άρτας (κάτι σαν δήμαρχος του παλιού Δήμου δηλαδή), όλο και αναβαθμίζεται. Σέβεται ο νυν δήμαρχος Γιάννης, το ειδικό βάρος του κυρ Βασίλη και του έχει αναθέσει «εν λευκώ», όλα τα ζητήματα που αφορούν σε αδικημένες κοινωνικές ομάδες, όπως πτυχιούχες κομμώτριες και γενικά κάθε είδους νέοι και νέες που αναζητούν εργασία.
Μια δουλειά, που την έχει πάρει με… ζήλο ο κυρ Βασίλης, χωρίς ωστόσο να παύει να προκαλεί, μιας και οι υποσχέσεις πάνε κι έρχονται, ενώ το μεγάλο γραφείο που του έχει δοθεί στον δεύτερο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου, θυμίζει κάτι από ΟΑΕΔ, εκεί όπου τα παλιότερα χρόνια, είχε αναπτύξει την πολυποίκιλη πολιτική του δράση, γιατί η ανεργία, όπως και να το κάνουμε, είναι για τέτοιες πολιτικές… τσαχπινιές «πεδίον δόξης λαμπρόν» και για το λόγο αυτό δεν εγκαταλείπει το χώρο αυτό, ο στενός και εξ απορρήτων του δημάρχου Γιάννη, κυρ Βασίλης.
Το… κύρος του δε κάθε ημέρα που περνάει, όλο και μεγαλώνει. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Υποψήφια για μια θέση εργασίας, με ολιγόμηνη σύμβαση στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Αρταίων και όταν βγήκαν τα αποτελέσματα και της τα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπάλληλος, ενώ αυτή δεν ήταν η επιτυχούσα, είπε «δεν είναι δυνατόν, εμένα μου είπε ο Γέμος, ότι εγώ προσλαμβάνομαι». Τέλος πάντων, για την  ισχύ του κυρ Βασίλη, δεν χρειάζονται να αναφέρουμε πολλά. Όλοι την γνωρίζουν, όπως και με την ιστορία αυτή, πολλοί αντιλαμβάνονται κατά τον καλύτερο τρόπο, γιατί ο δήμαρχος Γιάννης, έχει τόση αδυναμία στον κυρ Βασίλη και πόσο όλα αυτά… τιμούν τους πολίτες, που επιζητούσαν μια αξιοπρεπή εκπροσώπηση στα δημοτικά μας πράγματα…

Πολυτάραχη η πορεία του!


Για να δέσει το ιστορικό ανάγνωσμα, θα πρέπει να δώσουμε κάποια ακόμη στοιχεία, για την φιλότιμη προσπάθεια, που έκανε ο Βασίλης της παλιάς εποχής, για να γίνει ο πανίσχυρος κυρ Βασίλης της θητείας (ελπίζουμε της μοναδικής) Παπαλέξη στο Δήμο Αρταίων.
Όταν λοιπόν το 1998, του έκοψαν τον… αέρα για να γίνει δήμαρχος στην Άρτα (η δήλωση Κολιοπάνου βλέπετε) δεν έχασε χρόνο. Το… δαιμόνιο μυαλό του δούλεψε και τσακ με τη μία την κάνει για το Δήμο Καραϊσκάκη, μιας και το χωριό της καταγωγής του σ’ αυτό το Δήμο ανήκε τότε, ανήκει και τώρα. Δηλώνει υποψήφιος δήμαρχος, αλλά για το ΠΑΣΟΚ, η επιλογή ήταν δεδομένη. Υποψήφιος δήμαρχος θα ήταν ο μετέπειτα (επί τρείς τετραετίες) δήμαρχος Νίκος Βασιλάκης, οπότε ο… δαιμόνιος κυρ Βασίλης την… έψαξε και λίγο στη ΝΔ μπας και λάβει κάποια στήριξη. Έκανε κάποιες βόλτες στα τότε ισχυρά πολιτικά γραφεία, αλλά δεν βγήκε κάτι. Έκανε την πρώτη συνδυασμό, αλλά βγήκε πιο κάτω κι απ’ τον τελευταίο, ενώ την επόμενη τετραετία, που δήλωνε ότι «θα πάρει εκδίκηση», δεν κατάφερε να κάνει συνδυασμό.
Τέλος πάντων. Επέστρεψε και πάλι στην «ασφαλή αγκαλιά» του ΠΑΣΟΚ Άρτας, για να διακριθεί ως στέλεχος μεγάλης εμβέλειας, όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται… Αφού δεν κατάφερε να εκλεγεί γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ (τον… έφαγε ο χοντρός!) γίνεται γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης Άρτας, για να έχει λόγο και στα δημοτικά πράγματα.
Μεθοδικός πάντα… Δηλώνει εξ αρχής, όταν ετέθη θέμα Παπαλέξη για το Δήμο Αρταίων ότι «η Άρτα έχει δήμαρχο». Ήταν εκείνη την εποχή, ο υμνητής του τότε δημάρχου Πάνου και ο υβριστής του νυν δημάρχου Γιάννη…
Ακόμη ηχούν στ’ αυτιά μου οι φωνές του, ότι «ο Παπαλέξης είναι απατεώνας και δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ, να πάει μ’ αυτόν στις εκλογές». Πως κρατήθηκε ο μπάρμπα Μήτσος ένα βράδυ και δεν τον… μούτεψε κατά την έκφρασή του…
Τσιμπάει το χρίσμα ο Παπαλέξης και νάτος πρώτος στην Γ. Μάτσου ο κυρ Βασίλης. Έβρεχε εκείνες τις ημέρες και τις πρώτες εξετάσεις του στον μέλλοντα δήμαρχο Γιάννη, τις έδωσε κρατώντας του την ομπρέλα… Το διαβεβαιώνουμε γιατί το ζήσαμε από κοντά… Ο υποψήφιος Γιάννης, τότε δεν είχε βραχεί καθόλου, αν και οι βροχοπτώσεις ήταν ισχυρές. Αυτό ήταν ένα ακόμη συν, στην συνείδηση του δημάρχου Γιάννη, που αποφάσισε. «Ο κυρ Βασίλης», είπε, «είναι ο άνθρωπός μου», εκτιμώντας και την μακρά πορεία του στο ΠΑΣΟΚ, όταν ο ίδιος ήταν δευτερότριτος, όπως προαναφέρουμε.

Επίλογος

Ο επίλογος αυτού του μικρού ιστορικού αναγνώσματος, έχει αποδέκτη τον πρώην υφυπουργό Θόδωρο Κολιοπάνο, με τον οποίο συζητώντας για λίγο, θυμηθήκαμε αυτή την ιστορία.
-Κι όμως Θόδωρε… Δέκα τρία χρόνια μετά την ιστορική σου δήλωση «Ε… όχι και ο Γέμος δήμαρχος στην Άρτα» ο… ογκόλιθος της τοπικής πολιτικής σκηνής κυρ Βασίλης, είναι περίπου δήμαρχος Άρτας. Την θέση αυτή την ανέθεσε, ο τότε δικός σου άνθρωπος, ο δήμαρχος Γιάννης… Δυστυχώς!