24 Ωρες Μουσική που "ακούγεται" ΕΔΩ... http://radioarta.listen2myradio.com... E mail: radioarta101.5@gmail.com... ΤΗΛ. 2681400060 ΕΚΠΟΜΠΕΣ: ...10-11 πμ "Στον Τοίχο" με τον ΡΑΔΙΟλόγο (Γιάννη Λαζάρου) ...11-13 μμ "Ωρε γλέντια" με τον Θανάση Παπαθανασίου,...6-7 μμ "Λόγια του αέρα" με την Ολγα Τσιάφη Ράδιο Άρτα 101,5 ο δικός σου σταθμός!!!
17 Οκτωβρίου 2011


kaakyamea 010 6os ktirio

Ομιλία του Παύλου Στασινού για την Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης
stasinos paylos
Το Κέντρο Αποκατάστασης της Άρτας αξιοποιείται συνενούμενο με το Νοσοκομείο
Ομιλία ανέπτυξε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας Παύλος Στασινός κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις». Ο Π.
Στασινός, στάθηκε θετικά στην ένταξη των Κ.Α.Φ.Κ.Α. και των ΚΑΑΚΥΑΜΕΑ στο ΕΣΥ, αφού όπως είπε «ο νέος φορέας που δημιουργείται αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες των μονάδων αποκατάστασης, χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό τους, το ιατρικό και λοιπό προσωπικό και τις νοσηλευτικές τους υπηρεσίες». Αναφερόμενος δε στο ΚΑΑΚΥΑΜΕΑ της Άρτας ο κ. Στασινός σημείωσε πως «το κέντρο αποκατάστασης της Άρτας, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, με πληρότητα στη νοσηλευτική υπηρεσία, αλλά χωρίς γιατρούς και με ελάχιστο επιστημονικό προσωπικό, ουσιαστικά έμενε αναξιοποίητο. Τώρα του δίνεται η ευκαιρία, συνενούμενο  με το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, να αξιοποιηθεί στον τομέα της αποθεραπείας και της φυσικής αποκατάστασης, να γίνει σημείο αναφοράς στο Νομό και στην Περιφέρεια».
(15/10/2011)
Ο κ. Στασινός, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Σήμερα, συζητάμε το νομοσχέδιο «Ανασυγκρότηση φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης, κέντρα αποκατάστασης, αναδιάρθρωση για το Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις». Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο πραγματοποιείται  μείζονος σημασίας τομή στο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας, για  αναδιοργάνωση του συστήματος κοινωνικής φροντίδας με την συγχώνευση σε όλη την χώρα  των φορέων πρόνοιας που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι στόχοι αυτής της προσπάθειας είναι οι εξής:
-η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους -η αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών -η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων -η μείωση της γραφειοκρατίας -η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού.
Το μέχρι σήμερα μοντέλο περιλάμβανε πολλές και λειτουργικά αδύναμες μονάδες, οι οποίες χωρίς να μπορούν να παρέχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, επιβάρυναν σημαντικά τον προϋπολογισμό της  κοινωνικής πρόνοιας. Η συγχώνευση, λοιπόν, υπό ενιαία διοίκηση φορέων που παρέχουν  ομοειδείς υπηρεσίες, θα μπορέσει πιο εύκολα συνολικά να προσεγγίσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.
Η προβλεπόμενη διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας με τις υπηρεσίες υγείας, θα οδηγήσει σε μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των ιδρυμάτων αυτών, με παράλληλη μείωση του απαιτούμενου κόστους.
Η προβλεπόμενη λοιπόν, λειτουργική και επιστημονική διασύνδεση των μονάδων κοινωνικής φροντίδας σε όλη την  επικράτεια, μεταξύ τους και με τις μονάδες υγείας του Ε.Σ.Υ., που βρίσκονται στην ίδια διοικητική περιφέρεια, θα μπορέσει να επιτύχει μεγάλη κλίμακα υπηρεσιών και οικονομία ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων. Με τη ρύθμιση, λοιπόν αυτή, οι 94 υφιστάμενες μονάδες κοινωνικής φροντίδας μειώνονται σε 34.
Οι υφιστάμενες θέσεις του υπηρετούντος προσωπικού των δομών αυτών διατηρούνται και μεταφέρονται στο νέο φορέα. Προβλέπεται θέση διοικητή ή προέδρου και καθορίζονται οι αρμοδιότητές του στις νεοδημιουργούμενες μονάδες.
Συγκροτείται για πρώτη φορά σε ολόκληρη την επικράτεια, εθνικό σύστημα φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης, με την ένταξη των Κ.Α.Φ.Κ.Α. και των ΚΑΑΚΥΑΜΕΑ στο ΕΣΥ. Ο νέος φορέας που δημιουργείται αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες των μονάδων αποκατάστασης, χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό τους, το ιατρικό και λοιπό προσωπικό και τις νοσηλευτικές τους υπηρεσίες.
Παράλληλα, μπορεί να καλύπτει τις υπάρχουσες αδυναμίες του σε ιατρικό κυρίως αλλά και επιστημονικό προσωπικό.
Συνένωση με το ΓΝΑ
Σ’ αυτό το σημείο, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σταθώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Άρτα. Το υπάρχον εκεί κέντρο αποκατάστασης, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, με πληρότητα στη νοσηλευτική υπηρεσία, αλλά χωρίς γιατρούς και με ελάχιστο επιστημονικό προσωπικό, ουσιαστικά έμενε αναξιοποίητο.
Τώρα του δίνεται η ευκαιρία, συνενούμενο  με το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, να αξιοποιηθεί στον τομέα της αποθεραπείας και της φυσικής αποκατάστασης, να γίνει σημείο αναφοράς στο Νομό και στην Περιφέρεια και να συμβάλει στην πρόοδο και την ανάπτυξη του Νομού μας.
Προστασία πολυτέκνων
Θα σταθώ κριτικά απέναντι στη διάταξη που προβλέπει πλαφόν στην χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Η πολύτεκνη οικογένεια πρέπει να προστατευθεί και να επιδοτηθεί από την πολιτεία, ώστε και αυτή με τη σειρά της να γίνει στήριγμα της πολιτείας.
Πιστεύω ότι, η οροφή χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων πρέπει να αυξηθεί.
Αγροτικά ιατρεία
Λύνεται τελικά το χρόνιο θέμα των γιατρών υπαίθρου, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά αγροτικά ιατρεία και να εξυπηρετείται ο αγροτικός πληθυσμός.
Οι θέσεις γιατρών υπαίθρου, λοιπόν, προκηρύσσονται πέντε μήνες πριν τη λήξη των ήδη υπηρετούντων γιατρών. Όπου δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον, παρατείνεται η θητεία του ήδη υπηρετούντος γιατρού. Λήγει έτσι, θετικά ένα ζήτημα που πραγματικά ταλαιπώρησε τους αγροτικούς πληθυσμούς, αλλά και τις υγειονομικές περιφέρειες.
Αυστηροποιείται η διάταξη που πλέον ορίζει, ότι όποιος γιατρός αποποιείται τον διορισμό του, ή παραιτείται πριν την συμπλήρωση 2 χρόνων  από το διορισμό του δεν μπορεί να υποβάλλει εκ νέου αίτηση για διορισμό στο ΕΣΥ πριν περάσουν 5 χρόνια, από 2 χρόνια που ήταν μέχρι τώρα.
Όχι σε περιούσιες τάξεις
Την αντίθεσή του εξέφρασε ο κ. Π. Στασινός στο θέμα των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών γιατρών, λέγοντας: « Κύριοι Υπουργοί, θα σταθώ ειδικά στο Άρθρο 30. Πριν από 15 μήνες φέραμε και ψηφίσαμε στη Βουλή νομοσχέδιο που προέβλεπε την απαγόρευση των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών γιατρών.
Σήμερα, σαν να μην είμαστε εμείς εκείνοι που το ψηφίσαμε, το ανατρέπουμε. Η κοινωνία, Κύριε Υπουργέ, συγκλονίζεται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τις απρόβλεπτες εξελίξεις και εμείς δημιουργούμε περιούσιες τάξεις.
Η τακτική του διαχωρισμού των γιατρών των νοσοκομείων σε κατηγορίες προσβάλλει το ιατρικό σώμα και δεν προάγει τη δημόσια υγεία. Οι γιατροί του ΕΣΥ, Κύριε Υπουργοί,  παρέχουν εξίσου εξαιρετικό εκπαιδευτικό έργο. Εκπαιδεύουν γιατρούς προς ειδικότητα, φοιτητές, νοσηλευτικό προσωπικό.
Πιστεύω, ότι το άρθρο αυτό πρέπει να το δούμε με περίσκεψη και περισσότερη μελέτη, χωρίς προκαταλήψεις, αλλά με γνώμονα και μόνο την παροχή σωστών υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες».
Τέλος ο κ. Στασινός είπε: «Η διάταξη που αφορά την χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος γιατρών, από τον πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο θεσμοθετεί το αυτονόητο, όπως επίσης και χορήγηση, αναστολή, ανάκληση ή ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος οδοντιάτρου από την Ελληνική Οδοντιατρική Εταιρεία.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει αστοχίες, ελλείψεις και κενά στο χώρο του συστήματος κοινωνικής φροντίδας.
Κάνει την κοινωνική στήριξη και φροντίδα, την αποκατάσταση και την αποθεραπεία κτήμα του Ελληνικού Λαού και μοχλό ανάπτυξης της κοινωνίας μας».