24 Ωρες Μουσική που "ακούγεται" ΕΔΩ... http://radioarta.listen2myradio.com... E mail: radioarta101.5@gmail.com... ΤΗΛ. 2681400060 ΕΚΠΟΜΠΕΣ: ...10-11 πμ "Στον Τοίχο" με τον ΡΑΔΙΟλόγο (Γιάννη Λαζάρου) ...11-13 μμ "Ωρε γλέντια" με τον Θανάση Παπαθανασίου,...6-7 μμ "Λόγια του αέρα" με την Ολγα Τσιάφη Ράδιο Άρτα 101,5 ο δικός σου σταθμός!!!
4 Νοεμβρίου 2011

Προσλήψεις τέλος σε δήμους με χρέη

Αναχρηματοδότηση των δανείων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων περιλαμβάνει το σχέδιο του υπ. Εσωτερικών, που μπήκε σε εφαρμογή

Προσλήψεις τέλος σε δήμους με χρέη

Σαρωτικές ενδοδημοτικές μετακινήσεις προσωπικού, καθώς και δραστικός περιορισμός δαπανών και προσλήψεων θα είναι τα μέτρα από το 2012, με τα οποία θα επιδιωχθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η οικονομική ανάκαμψη των ΟΤΑ που βρίσκονται στο "κόκκινο".

Η σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Χ. Καστανίδη, που έχει υπογραφεί από τις αρχές Οκτωβρίου, τέθηκε ήδη σε εφαρμογή και δεκάδες δήμοι έχουν καταθέσει αιτήσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια που έχουν συνάψει και να μειώσουν τις τοκοχρεολυτικές δόσεις.
 
Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα φτάνει τα 25 έτη και θα υπάρχει μείωση του επιτοκίου, που σήμερα υπολογίζεται σε 5,9%. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων στους δήμους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, θα τεθεί σε εφαρμογή ο Λογαριασμός Εξυγίανσης των ΟΤΑ για όσους δήμους αξιολογηθούν ότι βρίσκονται στο "κόκκινο" ή για όσους επιθυμούν εθελοντικά την οικονομική τους εξυγίανση.
 
Οι υπερχρεωμένοι ΟΤΑ, οι οποίοι σε πρώτη φάση υπολογίζονται σε 10-15 δήμους ανά την επικράτεια, θα ρυθμίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και θα διακανονίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς ιδιώτες με στόχο να επιτύχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2012.
 
Θα τεθούν, όμως, υπό τον έλεγχο της νεοσυσταθείσας Ελεγκτικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από τον γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών και εκπροσώπους της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας.
 
Η Ελεγκτική Επιτροπή θα ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία των υπερχρεωμένων ΟΤΑ σύμφωνα με τα ειδικά προγράμματα εξυγίανσης που θα συνταχθούν ανά δήμο. Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται είναι ο περιορισμός δαπανών, αλλά και προσλήψεων κάθε μορφής συμβάσεων.
 
Από τις αρχές του 2012 αναμένεται να ξεκινήσουν οι ενδοδημοτικές μετατάξεις και αποσπάσεις προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος των υπερχρεωμένων ΟΤΑ.
 
Αφού ολοκληρωθεί το μέτρο της "προσυνταξιοδοτικής" εφεδρείας, με το οποίο θα τεθούν εκτός εργασίας όλοι οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και είναι τουλάχιστον 53 ετών, θα ακολουθήσει η καταγραφή των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό που θα καλυφθεί από μετατάξεις υπαλλήλων μεταξύ όμορων δήμων ή δήμων που ανήκουν στην ίδια περιφερειακή ενότητα, κατ' αρχήν εθελοντικά και κατόπιν με υποχρεωτική μορφή.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Αγ. Ιωάννη Ρέντη - Νίκαιας, όπου μετά τη συνένωση καταγράφει υψηλό μισθολογικό κόστος στο οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί και αναμένεται να μετακινήσει προσωπικό καθαριότητας σε γειτονικούς δήμους.