24 Ωρες Μουσική που "ακούγεται" ΕΔΩ... http://radioarta.listen2myradio.com... E mail: radioarta101.5@gmail.com... ΤΗΛ. 2681400060 ΕΚΠΟΜΠΕΣ: ...10-11 πμ "Στον Τοίχο" με τον ΡΑΔΙΟλόγο (Γιάννη Λαζάρου) ...11-13 μμ "Ωρε γλέντια" με τον Θανάση Παπαθανασίου,...6-7 μμ "Λόγια του αέρα" με την Ολγα Τσιάφη Ράδιο Άρτα 101,5 ο δικός σου σταθμός!!!
8 Νοεμβρίου 2011

 Δ. Τσιρώνης, Π. Στασινός, Κ. Παπασιώζος
Τι δηλώνουν για τις πολιτικές εξελίξεις
Με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, που κορύφωσαν την αγωνία των ελλήνων πολιτών, χωρίς καμία εξαίρεση φυσικά για τους πολίτες της Άρτας που παρακολουθούσαν με το ίδιο κομμένη την ανάσα τις δηλώσεις των προέδρων των δυο μεγάλων κομμάτων και μέχρι τη στιγμή της απόφασης συνεργασίας, ζητήθηκε από τους βουλευτές του νομού να καταθέσουν την δική τους άποψη για την κατάσταση όπως αυτή διαγράφεται από τούδε και στο εξής.
Ζητούμενο για τον λαό του νομού (και της χώρας φυσικά) είναι πού θα οδηγηθούν τα πράγματα για την οικονομία και συνολικά για το μέλλον της πατρίδας μας. Οπότε το κοινό ερώτημα που θέσαμε στους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους του νομού είναι «πού πάμε από αύριο το πρωί». Συγκρατημένη είναι η αισιοδοξία όλων για την έκβαση της υπόθεσης που αφορά τη δανειακή σύμβαση, κάτι που οδηγεί και τους τοπικούς βουλευτές στο συμπέρασμα της αναγκαιότητας ομοψυχίας σε αυτή την μάχη.
(8/11/2011)
Αναλυτικά οι βουλευτές του νομού, την ώρα που οι διαβουλεύσεις για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης εξακολουθούσαν από τα δυο κομματικά επιτελεία σε κεντρικό επίπεδο, δήλωσαν στην συζήτηση που αναπτύξαμε μαζί τους γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις αλλά με κυρίαρχο ζητούμενο την επόμενη μέρα τα εξής:
Δημήτρης Τσιρώνης – Βουλευτής ΠΑΣΟΚ:
Έγινε για το καλό της χώρας
«Όλοι οι έλληνες είδαν με ανακούφιση ότι επιτέλους κι εμείς στην χώρα μας κάνουμε ένα βήμα μπροστά και πάμε με κυβερνήσεις συνεργασίας. Δεν ήταν στην δική μας κουλτούρα οι κυβερνήσεις συνεργασίας ήταν οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας, αλλά νομίζω ότι από δω και πέρα πάρα πολλά κόμματα που συγκεντρώνουν την προτίμηση των πολιτών μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, οπότε και στις επόμενες εκλογές ενδεχομένων η κάλπες να αναδείξουν περισσότερα από πέντε κόμματα που έχουμε σήμερα στην Βουλή, οπότε αυτό θα απαιτήσει ενδεχομένων κυβερνήσεις συνεργασίας και σίγουρα αυτή είναι μια πρώτη πρόβα τζενεράλε θα λέγαμε για ενεχόμενες μετέπειτα κυβερνήσεις συνεργασίας. Διότι τα προβλήματα είναι σίγουρα πολύ μεγάλα και δε μπορεί ένα μόνο κόμμα να πάρει στις πλάτες του αυτή την τόσο μεγάλη ευθύνη. Εμείς ωστόσο την πήραμε για ενάμιση χρόνο.
Από το Μάιο του 2010 με το πρώτο μνημόνιο και ήταν μια πορεία πάρα πολύ δυσάρεστη για όλους μας, πλην όμως αναγκαία για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια. Κρατήθηκε η χώρα όρθια και ξεπεράσαμε γι’ αυτό το λόγο τους εαυτούς μας, ξεπεράσαμε και τις κόκκινες γραμμές τις οποίες είχαμε, γιατί έτσι απαιτούσαν οι συνθήκες. Νομίζω ότι το ίδιο χρειάζεται και τώρα γιατί έχουμε πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Τίποτε δεν είναι δεδομένο, τίποτε δεν είναι κεκτημένο. Έχουμε μια συμφωνία η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας, τις δανειακές ανάγκες, μας διώχνει από τις πλάτες ένα μέρος του χρέους πολύ σημαντικό και μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα ώστε να σταθεί όρθιο και να μη διακινδυνεύσουν οι καταθέσεις των ελλήνων πολιτών».
Αναφορικά με τον προβληματισμό για το αν και κατά πόσο μια κυβέρνηση με όχι αμιγώς πολιτικά στελέχη στο τιμόνι της θα μπορεί να διαπραγματευτεί και υπέρ του ελληνικού λαού που δεν σηκώνει άλλα «μέτρα περικοπών ο κ. Τσιρώνης μας απάντησε: «Σίγουρα κυβερνήσεις συνεργασίας που ουσιαστικά για πρώτη φορά δοκιμάζουμε στη χώρα προκειμένου να χειριστεί μεγάλα προβλήματα, νομίζω ότι είναι εύλογο να υπάρχει μια επιφύλαξη για τον τρόπο που θα χειριστεί τα πράγματα. Έχοντας όμως εξασφαλίσει μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση και του πολιτικού κόσμου αλλά και κυρίως της ελληνικής κοινωνίας, νομίζω ότι θα μπορούν να διαπραγματευτούν συγκεκριμένα τα ζητήματα που αφορούν στην συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, προκειμένου να διασφαλίσουν αυτή τη συμφωνία για τη χώρα και στη συνέχεια βέβαια να πάμε σε εκλογές που ο κόσμος θα κρίνει όλους μας. Και εμάς που χειριστήκαμε τα δυο αυτά χρόνια την προσπάθεια αυτή αλλά και ποιος άλλος θα ήθελε ο κόσμος να συνεχίσει να κυβερνάει.
Σίγουρα υπάρχουν επιφυλάξεις, σίγουρα υπάρχουν ερωτηματικά. Και δεν σας κρύβω ότι κι εγώ έχω ορισμένες επιφυλάξεις για τον τρόπο που αυτή η κυβέρνηση θα χειριστεί τα προβλήματα. Πλην όμως θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να σταθούμε στο μείζον, στο μικροπρεπές, ας σταθούμε σε αυτό το μεγάλο, στο μεγαλειώδες για την ελληνική κοινωνία που καταφέραμε να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτό έγινε για το καλό της χώρας και τίποτα παραπάνω. Και ό,τι είναι καλό για τη χώρα, νομίζω είναι και για τους πολίτες της».
Παύλος Στασινός – Βουλευτής ΠΑΣΟΚ:
Συμπόρευση για να σωθεί η χώρα μας
«Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε να πραγματοποιείται αυτό που έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή. Η σύμπραξη και η συμπόρευση των πολιτικών δυνάμεων για να σωθεί η χώρα μας. Είναι βασικό αυτό που γίνεται έστω και αυτή την ώρα. Να προχωρήσουμε δηλαδή ενωμένοι και εγώ θα περίμενα όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμπράξουν και να μην οχυρωνόμαστε πίσω από συνθήματα και ιδεολογίες. Εκείνο που προέχει είναι η σωτηρία της χώρας και τίποτε άλλο.
Όσον αφορά το θέμα της μεγάλης αυτής κρίσης, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τον έλληνα. Ξαφνικά ο έλληνας ανακάλυψε ότι είμαστε πτωχευμένοι και είναι πολύ δύσκολο να το συλλάβει και να το εμπεδώσει αυτό κανείς. Γι’ αυτό υπήρξαν όλα αυτά. Πιστεύω ότι αυτή την ώρα που όλοι νιώθουμε τον κίνδυνο, όλοι μαζί συντεταγμένοι πρέπει να προχωρήσουμε. Λαός, πολιτικά κόμματα και εξουσία. Είναι ένας «πόλεμος» με πολλά «θύματα». Με θύματα τους έλληνες πολίτες οι οποίοι βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματά τους να μειώνονται, να χάνουν την εργασία τους να μένουν άνεργοι. Το μέλλον των παιδιών μας είναι απρόβλεπτο, είναι δύσκολο και σ’ αυτόν τον «πόλεμο» πρέπει να συνεργαστούμε. Αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Ειδάλλως μπορούμε να οχυρωνόμαστε πίσω από συνθήματα, από πολιτικές αντιπαραθέσεις, από καρέκλες -διότι είναι και οι καρέκλες μια πολύ μεγάλη ιστορία σε αυτή τη διαδικασία– και να αφήσουμε τη χώρα να καταρρεύσει. Πιστεύω όμως ότι όλοι πρέπει να το εννοήσουμε και να δουλέψουμε στην κατεύθυνση της σωτηρίας της χώρας, χωρίς προσωπικές επιδιώξεις και προσωπικούς σκοπούς».
Σε ερώτηση σχετική με το αν μπορεί να διασφαλιστεί μέσω των παρεμβάσεων της νέας κυβέρνησης το αβέβαιο σήμερα μέλλον της νέας γενιάς και κατά πόσο είναι αισιόδοξος ο ίδιος για κάτι τέτοιο, ο κ. Στασινός μας απάντησε: «Είναι ένα δύσκολο πράγμα η επόμενη μέρα. Βλέπουμε το επιστημονικό μας κεφάλαιο να μεταναστεύει. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή ανθρώπους της δουλειάς να ψάχνουν εργασία στο εξωτερικό. Όλα αυτά είναι απόρροια της κρίσης και είναι μια πολύ μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα του αύριο. Για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Όταν χάσουμε αυτή τη στιγμή τα επιστημονικά μας κεφάλαια, το μέλλον δεν διαγράφεται και τόσο αισιόδοξο.
Είμαι πολύ επιφυλακτικός. Πάρα πολύ επιφυλακτικός και γι’ αυτό δεν μπορώ να δώσω στίγμα σε ότι αφορά κάποιες πολιτικές εξελίξεις, διότι αυτή τη στιγμή το πολιτικό σύστημα της χώρας οχυρώνεται πίσω από μνημόνια και αντιμνημόνια και δεν έχει συλλάβει την ουσία ούτε έχει προσπαθήσει όσο έπρεπε για την επίλυση του προβλήματος. Εύχομαι να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια και όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Γιατί αν πτωχεύσει η χώρα και γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω δυστυχώς τότε θα είναι πολύ αργά. Προσωπικά θα επικροτήσω την συσπείρωση και εργάστηκα ως προς την πλευρά της συσπείρωσης όσο μου αναλογούσε και μου περνούσε από το χέρι. Όμως θέλω σοβαρότητα. Είναι η ώρα των σοβαρών ανθρώπων και των σοβαρών αποφάσεων. Το μήνυμα πρέπει να το πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί».
 Παπασιωζος
«Μπορώ να πω ότι υπάρχει μια μικρή ανακούφιση με την έννοια ότι έχει επέλθει μια συμφωνία καταρχήν για την απομάκρυνση ή την αποχώρηση, όπως θέλετε τη λέμε,  του κ. Γ. Παπανδρέου και την συμφωνία των δυο μεγάλων κομμάτων η χώρα σε τρεις μήνες να οδηγηθεί σε εκλογές αφού πρώτα εξασφαλιστεί η δανειακή ικανότητα της χώρας και λυθούν άμεσα οικονομικά προβλήματα που «τρέχουν» και απαιτούσαν λύση.
Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πιστός στη θέση του, είδατε ότι έκανε μια μικρή υποχώρηση στο χρόνο αλλά με την ατζέντα τη συγκεκριμένη την οποία είχε θέσει προ ημερών. Παρακολουθώντας όλοι τις εξελίξεις, βλέπαμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια σταθερή και αμετακίνητη στάση της Ν.Δ. για εκλογές άμεσα, διότι υπήρχε ο χρόνος των 21 ημερών. Όμως όταν μπαίνει ως δίλημμα η χρεοκοπία της χώρας, ένας υπεύθυνος ηγέτης προτάσσει το εθνικό συμφέρον και μετά όλα τα άλλα. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς αυτό έκανε πράξη και πιστεύω ότι ο έλληνας πολίτης θα το εκτιμήσει. Γιατί εύκολο ήταν γι’ αυτόν να πει «δεν συμφωνώ σε τίποτε». Αυτό μπορούσε να βάλει σε περιπέτειες τη χώρα, γιατί οι δανειστές και οι τοκογλύφοι δεν έχουν ευαισθησίες και θέσανε όρους να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα. Αυτό θα μου πείτε έχει σαν σκοπό να υιοθετήσουμε όλα τα προηγούμενα που είχαμε απορρίψει; Όχι δεν τα υιοθετούμε αλλά συναινούμε ως προς την δανειακή ικανότητα που πρέπει να λάβει η χώρα».
Αναφορικά με την επόμενη μέρα ο κ. Παπασιώζος δεν θέλησε να διακινδυνεύσει προβλέψεις λέγοντας «Θα πρέπει να δούμε ποιο θα είναι και το πρόσωπο που θα αναλάβει την πρωθυπουργία, κάτι που το επεξεργάζονται αυτή την ώρα τα δυο επιτελεία και να δούμε ότι είναι τεχνοκράτης, σημαίνει ότι δικαιώνεται και σε αυτό ο κ. Σαμαράς. Διότι αυτή ήταν και η αρχική του τοποθέτηση να πάμε με έναν αριθμό τεχνοκρατών για τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια σε εκλογές. Εύχομαι αυτή κίνηση να σώσει τη χώρα και πλέον ο ελληνικός λαός να κοιτάξει το μέλλον και εμείς οι πολιτικοί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
Σε σχέση με το αν θα υπάρχει άλλο πλαίσιο πλέον και στην συνεργασία των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νομού για τα τοπικά ζητήματα, ο ίδιος μας απάντησε: «Εγώ δυο χρόνια είδατε ότι δεν ήμουν ο άνθρωπος που έκανα στείρα αντιπολίτευση απλά επεσήμαινα όλα τα προβλήματα ώστε και οι συνάδελφοι να ανακουφιστούν γιατί δυστυχώς η κυβέρνηση δεν επιδείκνυε το ανάλογο ενδιαφέρον για το νομό μας και από την άλλη πλευρά πάντα να ξέρετε ότι σε επίπεδο νομού στους βουλευτές υπάρχει συνεργασία αφού έχουν κοινό σκοπό, να λύσουν προβλήματα. Εγώ από χαρακτήρα όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική έδωσα αυτό το δείγμα. Δεν είμαι ο άνθρωπος που κοιτάζει το προσωπικό του συμφέρον και ίσως κατηγορήθηκα και από ορισμένους γιατί δεν άσκησα σκληρή αντιπολίτευση τα δυο αυτά χρόνια. Απλά εγώ επισήμαινα τα προβλήματα για να δίνω τη δυνατότητα στους συναδέλφους να πιέζουν περισσότερο. Σίγουρα μετά το Φεβρουάριο, που έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών, που θα έχουμε τη νέα κυβέρνηση θα τοποθετούμαστε ανάλογα. Αν ο ελληνικός λαός -που πιστεύω ότι θα αναδείξει την ΝΔ πλειοψηφών κόμμα και κυβέρνηση– θα δείξουμε ο καθένας τη δυνατότητά του να παρεμβαίνει και να λύνει προβλήματα».
Για το διάστημα μέχρι τις εκλογές ο κ. Παπασιώζος αναφορικά με το αν θα υπάρξει στενή συνεργασία, δήλωσε: «Το τρίμηνο έχει να διαχειριστεί σε κεντρικό επίπεδο το θέμα της οικονομίας. Τα τοπικά θέματα φυσικά και θα μείνουν πίσω, διότι δεν πρόκειται να ανοίξει κανένας ατζέντα. Αυτή είναι μεταβατική κυβέρνηση, δεν είναι η κυβέρνηση που θα πάρει αποφάσεις σε επίπεδο υπουργείων».