24 Ωρες Μουσική που "ακούγεται" ΕΔΩ... http://radioarta.listen2myradio.com... E mail: radioarta101.5@gmail.com... ΤΗΛ. 2681400060 ΕΚΠΟΜΠΕΣ: ...10-11 πμ "Στον Τοίχο" με τον ΡΑΔΙΟλόγο (Γιάννη Λαζάρου) ...11-13 μμ "Ωρε γλέντια" με τον Θανάση Παπαθανασίου,...6-7 μμ "Λόγια του αέρα" με την Ολγα Τσιάφη Ράδιο Άρτα 101,5 ο δικός σου σταθμός!!!
7 Δεκεμβρίου 2011

Ακούει ο Δήμος Αρταίων ή νομίζει ότι τελείωσε η ευθύνη του με το αστρονομικό ποσό των 3,000 ευρώ που έδωσε για τους άπορους της περιοχής της; Εκτός και αν πρόκειται να μοιράσει σύντομα .....παντεσπάνι. 

Σε μια εποχή που ο αριθμός των νεόπτωχων αυξάνεται δραματικά μέρα με τη μέρα και άνθρωποι ζητιανεύουν έξω από τα σουπερμάρκετ για να αγοράσουν λίγο φαγητό στη ζωή των πόλεων εισβάλλουν έννοιες όπως το «κοινωνικό παντοπωλείο». Περίπου 15 ελληνικές πόλεις διαθέτουν σήμερα κοινωνικά παντοπωλεία, από τα οποία χιλιάδες οικογένειες, άνεργοι και ηλικιωμένοι προμηθεύονται βασικά είδη διατροφής και υγιεινής.

Τα τρόφιμα που μοιράζονται από τα «κοινωνικά παντοπωλεία» είναι δωρεές από ομίλους σουπερμάρκετ και βιομηχανίες τροφίμων οι οποίες εξασφαλίζουν ένα θετικό εταιρικό προφίλ στην κοινωνία προσφέροντας κυρίως ζυμαρικά, όσπρια, λάδι, ζάχαρη και κονσέρβες. Οι δήμοι Αθήνας και Πειραιά ήταν από τους πρώτους που τα άνοιξαν, με τη χορηγία αλυσίδας σουπερμάρκετ, αλλά φαίνεται πως η επαρχία δραστηριοποιείται πλέον εντονότερα. Ο Δήμος της Λάρισας, που εδώ και δέκα χρόνια διαθέτει τράπεζα τροφίμων και ρούχων, προ ημερών εγκαινίασε το κοινωνικό του παντοπωλείο. Διαθέτει 25 βασικά είδη τροφίμων, είδη υγιεινής και απορρυπαντικά, και ξεχωριστό τμήμα με ρούχα και παπούτσια. Κάθε δικαιούχος μπορεί να γεμίσει τρεις τσάντες το μήνα, με είδη αξίας 60-70 ευρώ. Στο πρόγραμμα του «κοινωνικού παντοπωλείου» της Λάρισας αναμένεται να ενταχθούν περίπου 1000 άτομα ενώ τα κριτήρια για να επιλεγεί κάποιος είναι να διαθέτει εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ και να μην έχει περιουσιακά στοιχεία. Το σκηνικό της φτώχειας δεν διαφέρει στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Διακόσιες οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα στηρίζονται στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου, που άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο. Επειδή, όμως, εδώ οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν απορρίπτουν καμία αίτηση και δεν αποκλείουν ετεροδημότες, έχει αραιώσει λίγο η συχνότητα που μοιράζονται τα δέματα. Η διανομή γίνεται κάθε 15 μέρες και καλούνται όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η Νομαρχία Δωδεκανήσου τροφοδοτεί άλλες 250 οικογένειες και μεμονωμένους δημότες της Ρόδου κάθε μήνα μέσω του τοπικού παντοπωλείου. Οι χορηγίες εκεί προέρχονται από φορείς και σωματεία και όχι από εμπόρους. Τα πακέτα ετοιμάζονται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας και η αξία τους κυμαίνεται από 30 έως 80 ευρώ. Το τρίτο της κοινωνικό παντοπωλείο ετοιμάζεται να ανοίξει η Νομαρχία Ηρακλείου. Έπειτα από τα δύο πρώτα, στην πρωτεύουσα του νομού και στις Μοίρες, από τον περασμένο Ιούλιο, θα ακολουθήσει το Αρκαλοχώρι. Σήμερα γίνεται διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, ανά 20 μέρες, σε 470 άπορες οικογένειες. Τα δύο παραρτήματα τροφοδοτούνται από τοπικούς εμπόρους και προμηθευτές.
Επίσης λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία σε  Βόλο,  Ξάνθη,  Αγρίνιο,  Μεσολόγγι, Χίο, και αλλού.