24 Ωρες Μουσική που "ακούγεται" ΕΔΩ... http://radioarta.listen2myradio.com... E mail: radioarta101.5@gmail.com... ΤΗΛ. 2681400060 ΕΚΠΟΜΠΕΣ: ...10-11 πμ "Στον Τοίχο" με τον ΡΑΔΙΟλόγο (Γιάννη Λαζάρου) ...11-13 μμ "Ωρε γλέντια" με τον Θανάση Παπαθανασίου,...6-7 μμ "Λόγια του αέρα" με την Ολγα Τσιάφη Ράδιο Άρτα 101,5 ο δικός σου σταθμός!!!
18 Ιουνίου 2012

Στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών τα φώτα των διεθνών ΜΜΕ

«Ανάσα» για την Ευρώπη η νίκη Σαμαρά

Στην Ευρώπη καθώς και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όλα τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης ρίχνουν το βάρος τους στο αποτέλεσμα της κάλπης στην Ελλάδα, έχοντας πρώτο θέμα τους τις ελληνικές εκλογές και αποκαλούν τη νίκη Σαμαρά «ανάσα» για το ευρώ και τη Γηραιά Ήπειρο.
Η γαλλική Monde, με τίτλο «Νικηφόρα, η ελληνική Δεξιά καλεί σε κυβέρνηση ‘ενότητας’», κάνει λόγο για μία οριακή νίκη των συντηρητικών, οι οποίοι καλούν τα κόμματα υπέρ του μνημονίου και της λιτότητας σε ανασύνταξη και ανασυγκρότηση. Με τη βοήθεια και του ΠΑΣΟΚ, γράφει η γαλλική εφημερίδα, θα μπορούσε να επιτευχθεί απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 163 θέσεων.
Οι New York Times έχουν τίτλο, «Οι Έλληνες ψηφοφόροι επέλεξαν κόμμα υπέρ του μνημονίου», υποστηρίζοντας ότι αυτές οι εκλογές ήταν, σε μεγάλο βαθμό, η τελευταία ευκαιρία της χώρας για να παραμείνει στο ευρώ.

Η επίσης αμερικανική Washington Post, μιλά για «κόμμα υπέρ του μνημονίου που τερματίζει πρώτο» στην εκλογική αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής, «γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία θα προσπαθήσει να αντεπεξέλθει στους όρους του μνημονίου και να διασφαλίσει στην Ελλάδα τη θέση της στη ζώνη του ευρώ».

Το CNN δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις εξελίξεις στην Ελλάδα, έχοντας ως πρώτο θέμα του το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, στην διαδικτυακή του σελίδα. «Η ελληνική Δεξιά έχει την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση», είναι ο τίτλος του άρθρου, με το δίκτυο να εστιάζει στις 221 ημέρες από πού η Ελλάδα δεν έχει εκλεγμένη κυβέρνηση και τη δυνατότητα που έδωσαν οι ψήφοι του ελληνικού λαού στον Αντώνη Σαμαρά να σχηματίσει μία, τώρα. «Τα αποτελέσματα της Κυριακής ήταν σχεδόν ίδια με αυτά της 6ης Μαΐου, μη δίνοντας σε κάποιο κόμμα τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας».

«Θερμή υποδοχή της οριακής νίκης του κόμματος υπέρ του μνημονίου», είναι ο τίτλος που επέλεξε το βρετανικό BBC, στο σχετικό θέμα στην ηλεκτρονική του σελίδα. Αρχίζοντας με τη σημαντικότητα της νίκης Σαμαρά εκτός ελληνικών συνόρων, το BBC γράφει τα εξής: «Οι ηγέτες του κόσμου καλωσόρισαν την οριακή εκλογική νίκη του μνημονιακού ελληνικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, προτρέποντας την Αθήνα να σχηματίσει, γρήγορα, κυβέρνηση». Όσο για τα μέλη του Eurogroup, με γραπτή ανακοίνωσή τους, δήλωσαν πως, «οι μεταρρυθμίσεις είναι η ‘καλύτερη δυνατή εγγύηση’ για την Ελλάδα ώστε να ξεπεράσει τις σκληρές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις».
Με πρώτο θέμα της, στην ηλεκτρονική της έκδοση, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, η ισπανική κεντροδεξιά εφημερίδα El Mundo αναφέρεται σε νίκη των κομμάτων υπέρ του ευρώ, τα οποία και κέρδισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η νίκη Σαμαρα, σύμφωνα με τον Ραχόι, «είναι καλό νέο για την Ισπανία», αναφέρει η εφημερίδα.

Η επίσης ισπανική, κεντροαριστερή El Pais έχει τίτλο, «Η Ελλάδα δίνει ανάσα στην Ευρώπη», τονίζοντας στο άρθρο της πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ και κάποιο άλλο κόμμα. Σχετικά με τη Χρυσή Αυγή και το ποσοστό της, το σχόλιο της εφημερίδας μιλά για «επιτυχία του κόμματος των νεοναζί» που επαλήθευσε εκείνη του Μαΐου.

Η γερμανική Deutsche Welle αναφέρεται σε γενική «ανακούφιση» μετά την «οριακή νίκη των μνημονιακών κομμάτων «μετριάζοντας τον φόβο πως η χώρα βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από το ευρώ. Το αποτέλεσμα ανακούφισε, επίσης, τις αγορές και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ».
Ο βρετανικός Guardian έγραψε ότι «οι ψηφοφόροι έδωσαν μια ευκαιρία στην Ευρώπη και το ευρώ». «Η δεξιά πτέρυγα την οποία εκπροσωπεί το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ελπίζει να ηγηθεί κυβέρνησης συνασπισμού ενώ η Αριστερά κέρδισε χάρη στις αντι-μνημονιακές ψήφους».

Το σχετικό άρθρο της ιταλικής La Repubblica τιτλοφορείται: «Ελλάδα, κέρδισαν οι Συντηρητικοί. Σαμαράς: ‘Οι Έλληνές επέλεξαν την Ευρώπη’». Όσον αφορά στα λεγόμενα και τη θέση Βενιζέλου, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης, αφού δέχτηκε να μετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και ίσως και με άλλα κόμματα μαζί, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗ.ΜΑΡ.
Η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου, Le Soir, γράφει, «Η Ελλάδα ψήφισε το ευρώ» και συνεχίζει μιλώντας για ανακούφιση των Ευρωπαίων ηγετών από το ελληνικό αποτέλεσμα, οι οποίοι τείνουν χείρα βοηθείας προς την Αθήνα ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η δημιουργία μιας κυβέρνησης υπέρ του ευρώ.
Τέλος, το ευρωπαϊκό ενημερωτικό δίκτυο Euronews έγραψε: «Το κόμμα που στηρίζει το μνημόνιο, στο τιμόνι της Ελλάδας», αναφέροντας, χαρακτηριστικά πως ο Σαμαράς μίλησε για ξεκάθαρη επιλογή των Ελλήνων να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, αναφέρει πως ο Τσίπρας υπόσχεται να «παλέψει από τη θέση της αντιπολίτευσης», στην ουσία υπογραμμίζοντας αυτό που είπε ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Κυριακής, ύστερα από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά, «τηλεφώνησε στον αντίπαλό του, Αντώνη Σαμαρά, παραδεχόμενος την ήττα του…».